ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 8, ΠΕΥΚΗ ΤΗΛ. 2108028149 | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΥΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ  ΤΗΛ. 2110043890

Κοιμάται αργά το παιδί σας; Μάθετε τι μπορεί να του προκαλέσει στο μέλλον

το παιδί κοιμάται αργά

Τα παιδιά που οι γονείς τους τα αφήνουν να κοιμούνται αργά, παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινδυνεύουν με αϋπνία για την υπόλοιπη ζωή τους, υποστηρίζει επιστημονική έρευνα.

Ο καθυστερημένος ύπνος, υποστηρίζει η έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο, επηρεάζει το βιολογικό «ρολόι» των παιδιών πολύ περισσότερο από όσο των ενηλίκων και οι συνέπειες είναι δυστυχώς δύσκολο να αντιστραφούν σε έναν ενήλικο που έχει αποκτήσει από παιδί την κακή συνήθεια να κοιμάται αργά.

Η έρευνα με υπεύθυνο τον παιδίατρο Γιουν Κοχιάμα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Brain and Development» (Eγκέφαλος και Ανάπτυξη).

Η εν λόγω έρευνα μελέτησε τους λεγόμενους «κιρκαδιανούς» ρυθμούς, που αναφέρονται στον βιολογικό ρυθμό ενός οργανισμού με βάση το 24ωρο, και οι οποίοι «κυβερνούν» τον ύπνο και το ξύπνημα ενός ανθρώπου (και κάθε άλλου ζώου).

Οι «κιρκαδιανοί» ρυθμοί ελέγχονται από ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο, μεταξύ άλλων, λαμβάνει μηνύματα από την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται από τα μάτια. Όταν τα παιδιά μένουν μέχρι αργά ξύπνια, το τεχνητό φως της λάμπας οδηγεί σε σύγχυση τον εγκέφαλο για το πότε ξεκινά η μέρα και πότε τελειώνει, οδηγώντας σε μονιμότερη διαταραχή τους «κιρκαδιανούς» ρυθμούς του παιδιού, ακόμα και όταν πια αυτό έχει μεγαλώσει.

Η ιαπωνική έρευνα επισημαίνει ότι πάνω από τα μισά παιδιά άνω του ενός έτους στην εποχή μας πάνε για ύπνο μετά τις 22:00 το βράδυ, ενώ άλλες έρευνες από τη Βρετανία έχουν δείξει ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός παιδιών κάτω των 11 ετών που προσέρχονται σε γιατρούς για διάφορες διαταραχές του ύπνου (ανάμεσα στα άλλα αϋπνία, υπνοβασία, αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο).

Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή η διαταραχή των εγκεφαλικών κιρκαδιανών ρυθμών συνδυάζεται με την έξαψη και την ευερεθιστότητα που αποκτούν τα παιδιά που συνήθως ξαγρυπνούν δεχόμενα αλλεπάλληλα ερεθίσματα από ηλεκτρονικές πηγές (τηλεόραση, υπολογιστής, κινητά τηλέφωνα και άλλα).

 

Ο κακός και ανεπαρκής ύπνος στην παιδική ηλικία μπορεί να είνια κρισιμότερος για την μετέπειτα νοητική ανάπτυξη τους, ισχυρίζονται άγγλοι επιστήμονες.

Μελετώντας τις συνθήκες ύπνου περισσότερων από 11.000 παιδιών κατέληξαν πως ο ύπνος μετά τις 9 η ώρα το βράδυ αλλά και το ακατάστατο ωράριο ύπνου δεν βοηθάει καθόλου στη μάθηση.

Ο κακής ποιότητας ύπνος διαταράσσει τους βιολογικούς ρυθμούς και εμποδίζει τον εγκέφαλο να καταχωρήσει νέες πληροφορίες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα παιδιά στις ηλικίες 3, 5 και 7 ετών. Όσα από τα παιδιά δεν απέκτησαν ποτέ σταθερό ωράριο ύπνου και όσα κοιμόντουσαν αργά είχαν σημαντικά χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο από εκείνα που κοιμόντουσαν ως τις 8.30 και με πρόγραμμα. Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι συνέπειες από τις κακές συνθήκες ύπνου ήταν πιο εμφανείς στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια.

 

ΠΗΓΗ:http://www.govastileto.gr/to-paidi-mou/

Κάνε Share:

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

agglika stin a dimotikou

Αγγλικά στην Ά Δημοτικού

Η Α’ Δημοτικού είναι ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μαθήματα στα Νηπιακά τμήματα Αγγλικών Pre-Junior. Δεν θεωρείται πλέον νωρίς το να ξεκινάει τα

Ξένες γλώσσες εναντίον… άνοιας

Ο χειρισμός δύο γλωσσών «γυμνάζει» τον εγκέφαλο και τον διατηρεί σε εγρήγορση ακόμη και σε μεγάλη ηλικία Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας βοηθά τον εγκέφαλο

Τα «γκάτζετ»… κρασάρουν τον εγκέφαλο

Το multitasking («πολυπραγμοσύνη»), δηλαδή η ικανότητα του ατόμου να επεξεργάζεται πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου, προειδοποιούν αμερικανοί και

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ

Hellenic American
Union

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ